Kuham i snimam

Objavljeno 20.06.2019.

Sirup od ruže i lavande

Ovaj sirup je jako jednostavan za napraviti. Preporučam da ga pravite navečer pa ostavite preko noći lavandu i latice ruže da puste svoju aromu. Ujutro ga samo procijedite u čistu, steriliziranu staklenu bocu.


Od ovih sastojaka ćete dobiti litru sirupa. Što se nas tiče dovoljno, čisto malo da zaboravimo na bazgu. Jako je bitno da ruže nisu tretirane kemijom, a isto vrijedi i za lavandu. 

Sve su ruže jestive, najviše okusa daju bijele. Ja ih nisam imala pa sam koristila crvenu. U bočici od 250 ml sam napravila i ocat od ruže čisto za probu. Jako je zanimljivog okusa pa ću u nastavku napisati brzinski receptić i za to.

Sastojci

- 500 ml vode
- 500 g bijelog šećera
- 250 ml jabučnog octa
- 15 g listova ruže
- 15 g svježeg cvijeta lavande

Postupak

Pomiješajte vodu i šećer pa pustite da zavrije. Dodajte jabučni ocat. Kuhajte 15 minuta bez poklopca. Kada ugasite vatru, dodajte listove ruže i lavandu. Poklopite i ostavite preko noći. Sterilizirajte bocu na 100 stupnjeva u pećnici oko 5 minuta. Procijedite sirup i zatvorite. Takav može stajati par mjeseci. Nakon otvaranja čuvajte u hladnjaku. Osobno mi je super u kombinaciji s limunovim sokom. Malo ublaži lavandu.


Sastojci za ružin ocat:

- 20 latica ruže
- Jabučni ili balzamični ocat

Postupak

U steriliziranu staklenu bočicu od 250 ml stavite latice crvene ruže i prelijte s octom po želji. Ja sam koristila balzamični Rosso ocat (kupljen u Lidlu).

Još puno finih recepata pronađite na Tamarinom blogu Time For Family Food i Instagram profilu.

Tamara Sudić




Povezani sadržaj