Kuham i snimam

Objavljeno 17.01.2019.

Rolana pita od dizanog tijesta s jabukama

Ljubitelj sam klasičnih, tradicionalnih kolača koji se pripremaju od dizanog tijesta, a nadijevaju s orasima, makom, dok ih osobno volim pripremiti i s različitim vrstama marmeladama.


Ovog puta sam probala još malo doraditi tradicionalnu pitu te ju dopuniti s jabukama.

Sastojci:
- 3 - 4 velike jabuke
- 6 žlica šećera
- 1 vrećica rum šećera
- 50 g margarin

- Ulje
- Cimet u prahu
- Marmelada (po izboru)

Tijesto:
- 600 dkg brašna
- 1 vrećica kvasca
- 3 dcl toplog mlijeka
- prstohvat soli
- 2 žlice šećera
- 1 žumanjak
- naribana korica jednog limuna

Priprema:
- Tijesto zamijesite i ostavite ga na toplom 30 minuta da se diže.
- Jabuke prepolovite na pola, uklonite jezgru i izrežite ih na veće kriške.
- Rastopite 6 žlica šećera i rum šećer do karamela i u to dodajte margarin. Kada se margarin rastopi, dodajte jabuke i ostavite na laganoj vatri do 5 minuta.

- Tijesto podijelite na dva dijela, svaki dio tanko razvaljajte i podijelite na 4 jednake trake. Tijesto premažite uljem te na svaku drugu traku nanesite cimet u prahu, a na ostale marmeladu po želji (ja sam koristila domaći od šljiva).

- Kada su trake spremne, krenite rolati prvu i tako nastavite niz rolanja dok sve trake ne potrošite.

- U okrugli kalup za torte posložite jabuke, tako da prekriju dno i preko njih izlijte ostatak nadjeva u kojemu su se nalazile.
- Na jabuke stavite rolu od tijesta, i ostavite na toplom 20 minuta kako bi tijesto nadošlo.

- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 45 minuta.
- Kada je kolač pečen, ostavite ga da se malo ohladi i zatim s gornje strane stavite tanjur za serviranje i preokrenite ga te izvadite iz kalupa.


Andrea




Povezani sadržaj