Kuham i snimam

Objavljeno 18.07.2015.

Rižine tortice ili Chapssalddeok

Jedva sam čekala isprobati jela koja nudi novi koreanski restoran Cro.K. Nalazi se u samom centru grada, u neposrednoj blizini tržnice Dolac.


Na 190m2, dvije etaže, moderno uređen s detaljima koji približavaju Koreju Zagrepčanima i gostima grada nude se delicije koje izrađuju sa lokalnim namirnicama i specijalnim začinima iz Azije. Osoblje je vrlo ljubazno, vlasnici još i više.

Sjeli smo za stol na kojem se nalazi grill ploča pa samo odlučili isprobati jela s grilla. Nakon mini delicija (povrće u raznim marinadama - slatko, slano, kiselo, ljuto..) i Kimbap (korejska verzija sushija) sa kimchijem (fermentirano povrće) stiglo je i glavno jelo. I ne brinite, ako vam ne ide tehnika jedenja štapićima imaju i vilice.

Vlasnik restorana spremio nam je otkoštene pileće batake marinirane u povrću, voću i začinima na grillu na stolu. Bulgogi od piletine je slatko jelo, ali piletina je iznimno mekana i ukusna i odličan izbor! Jede se uz svježe listove salate i rižu. Kroz razgovor saznala sam da su vlasnici zaljubljenici u našu zemlju. oboje kuhari. On je majstor korejske kuhinje i sushija, a supruga je završila prestižnu Cordone Bleu školu u Italiji. Djeca su im rođena u Hrvatskoj i jedan sin nosi ime Cro. Kroz razgovor možete čak saznati neke tajne jelima.

Za desert odlučili smo se za sladoled od zelenog čaja i rižine tortice ili Chapssalddeok. Ovaj desert napravljen od rižinog brašna i azuki graha me oduševio. Stoga sam za vas saznala kako se sprema:

Krema od Azuki crvenog graha

2 šalice Azuki crvenog graha (možete ga nabaviti u Bio&Bio trgovinama)
14-18 šalica vode
1 žličica soli
2-3 šalice šećera

Postupak:

1. Isperite crveni grah u hladnoj vodi i stavite ga u lonac dovoljno velik da stane oko 3 litre ili 12 šalica. Dodate 2 šalice vode ili dovoljno da crveni grah bude uronjen u vodu i kuhajte na jakoj vatri do vrenja. Kad zavrije procijedite i bacite vodu.
2. Isperite posudu, stavite crveni grah u lonac uz 4 šalice vode i 1 žličicu soli. Ponovo zavrijete. Žlicom pokupite pjenu ako se stvori za vrijeme kuhanja. Kada se razina vode smanji da grah proviruje iz vode, dodajte još 4 šalice vode i nastavite vrenje. Postupak ponavljajte sve dok grah ne smekša. Vidjet ćete crveni grah kako postaje sve veći, neki će i popucati, a njihova boja mijenjati će se u svjetlo ljubičastu.
3. Kada je grah kuhani, umiješajte  2 šalice šećera. Dodajte 1-2 šalice vode ponovno u grah i kuhajte dok voda ne ispari.
4. Kada se razina vode svede na minimum, isključite toplinu. Promiješajte i neka odstoji 5 minuta. Kušajte i prilagodite slatkoću. Okus bi trebao biti sladak, čak i više nego uobičajeno.
5. Pustite da se ohladi na sobnu temperaturu. U tom periodu grah će upiti još ono malo vode što je ostalo. Izradite grah da dobijete kremastu "pašteta" teksturu.
Napravite male kuglice veličine zalogaja i stavite ih u zamrzivač dok ne napravite mochi. Ako nećete odmah koristiti, spremite u posudice i stavite u zamrzivač. Može stajati do 6 mjeseci.

Mochi ili rižina tortica

1 šalica brašna ljepljive riže – mochiko (www.panasia.hr ili Asian dućan)
1 žlica šećera 
1 šalica vode 
1/2 šalice škroba (Gustin)
OBAVEZNO DRVENA KUHAČA!

Postupak:

1. Pomiješajte zajedno mochiko i šećer u zdjeli za mikrovalnu (staklo ili plastika nebitno, samo da smije u mikrovalnu).
2. Dodati vode u mochiko i šećer i pomiješati s drvenom kuhačom sve dok ne nestanu suhe grudice. Pokrijte s plastičnom folijom i napravite par rupa.
3. Stavite u mikrovalnu na 2 minute. Potrebno je dobiti prozirno ljepljivo tijesto. Ovisno o jačini mikrovalne možda ćete morati ponoviti kuhanje više puta, pa svaki put stavite na 30 sekundi.
4.NAJVAŽNIJI KORAK Kada je tijesto potpuno kuhano, potrebno je miješati ga snažno i temeljito sa drvenom žlicom sve dok se ne ohladi na sobnu temperaturu ili dok ne bude toplo na dodir.
5. Prenesite tijesto na čistu radnu površinu posutu škrobom. Tijesto će biti jako ljepljivo u početku. Škrobno brašno će vam pomoći da se ne lijepi za prste. Mijesiti tijesto oko 5 minuta dok tijesto ne postane glatko i lijepo sa škrobom izvana. Izrežite tijesto na 12 jednakih komada. Stavite ih na radnu površinu sa dosta škroba i pokrijte prozirnom folijom.
Operite ruke i uklonite sve ljepljive komadiće tijesta prije nego što počnete slagati Mochi.

Pročitaj još recepata od blogerice Ane Zlodi


Slaganje mochia

Izvadite kuglice graha iz zamrzivača. Razvaljate mochi tijesto na 1 cm debljine. Stavite kuglicu kreme od graha i omotate mochi tijestom. Cijelo vrijeme koristite škrobno brašno da vam se ne lijepi. Gotove mochi kuglice čuvajte ispod folije da se ne suše. Čuvajte u hladnjaku. Konzumirajte taj dan, ako imate više komada, zamrznite ih i prije posluživanja izvadite na 30 min da se odmrznu.

P.S. Ako vam je ovo komplicirano, uvijek možete kupiti gotove (shop.panasia.hr

Potražite me na Facebooku: Bez muke do nauke!

Ana Zlodi




Povezani sadržaj