Kuham i snimam

Objavljeno 06.05.2019.

Ramen s domaćim rezancima i mariniranim jajima

Toliko buke oko jedne, na izgled, obične juhe. Ali vrijedi ta sva buka kad malo bolje razmislim. Barem je meni takav ovaj ramen.


Ovdje se temeljac ne kuha satima, ne kuha se zapravo uopće. Ovdje koristim ili nekad ranije skuhan temeljac ili organsku povrtnu kocku. Ima ju Garden za naručiti i što se mene tiče radije biram nju, ali u nedostatku, stavim i običnu. Jer u Slavonskom Brodu smo malo limitirani izborom.

Bogatstvo ovom temeljcu daju šampinjoni, kokosovo mlijeko i kikiriki maslac. Bitni su i soja sos, Worchester umak, češnjak, đumbir, harissa…

Ramen rezance radim sama. Probala sam kupovne i nisu me impresionirali. Zato idem malo dužim putem, ali za mene je to upravno to. Kuhati zato što to stvarno voliš. Zato što cijeniš tu namirnicu. A ja jako cijenim brašno i vodu. I to što nam mogu dati. Zamijesim rezance večer prije i ostavim u hladnjaku.

Jaja također mariniram večer prije. Kuham ih točno 7 minuta i stavljam u hladnu vodu. Promijenim po potrebi vodu jer je cilj da ih što prije ohladite kako vam se ne bi žumanjak skuhao do kraja.

Sastojci

- 1 litra vode
- Kocka povrtne bio juhe
- Konzerva kokosovog mlijeka
- 50 g kikiriki maslaca (100%, bez dodataka)
- 60 ml soja sosa
- 30 ml Worchester umaka
- Pola žličice harissa paste
- 30 ml rižinog sirupa ili meda
- 30 g ribanog đumbira
- 3 češnja češnjaka, naribana
- 2 veće mrkve
- 1 veća tikvica
- Šaka peršina (ja koristim kovrčavi jer mi je malo blažeg okusa)
- 200 g šampinjona
- 200 g špinata
- 4 stapke mladog luka

Po želji: sezamovo ulje i tostirani sezam

Postupak

- U vodu stavite kocku juhe, kokosovo mlijeko, kikiriki maslac, soja i Worchester sos, rižin sirup, ribani đumbir i češnjak, harissu ili chilly za ljutinu, dodajte više ako volite ljuto. Meni je ovo taman. 
- Ogulite ili očistite četkicom gljive pa ih narežite na malo deblje komade, pokušajte naći što veće šampinjone. Stavite u juhu, pa kuhajte 30 minuta, kada voda provri, smanjite plamen. 
- Do tada mrkvu ogulite i narežite na trakice. Ako imate spiralizator, odlično! Možete napraviti rezance od povrća. To bi i ja da imam spiralizator. Ali bit će. 
- Tikvica je organska pa joj ne gulim koru i režem ju na iste trakice kao mrkvu. Ako niste sigurni da je organska, operite ju pastom vode i sode bikarbone. To sam naučila u Toscani, kod Sandre Rosy Lotti.
- Nakon 30 minuta ubacite mrkvu pa ju kuhajte 5 minuta. Dodajte joj tikvicu, špinat, peršin (ostavite malo za dekoraciju), mladi luk, limunov sok i rezance pa još jednom zakuhajte i ugasite vatru.

Ramen jaja u marinadi

- 4 jaja
- 160 ml vode
- 30 ml soja umaka
- 15 ml ribljeg umaka (izbacite ako ste vegan pa stavite aceto balsamico)
- 1 žličica kokosovog šećera
- Grančica svježeg ružmarina


Jaja prelijte kipućom vodom pa nastavite kuhati točno 7 minuta. Stavite ih u hladnu vodu. Promijenite ju još jednom ako treba jer je cilj ohladiti ih što prije. Kada imam svježa jaja,u kipuću vodu stavim žličicu sode bikarbone i većinom ih mogu super oguliti. Ogulite pažljivo pa ih poredajte u staklenku i prelijte marinadom koju ste izmiksali sa svim navedenim sastojcima. Najbolje je da prenoće u hladnjaku.

Domaći ramen rezanci (cca 400g)

- 240 g oštrog bijelog brašna
- 120 ml tople vode
- 2 žličice sode bikarbone

U zagrijanu pećnicu na 130°C stavite peći 2 žlice sode bikarbone sat vremena. Time ćete dobiti srednje tvrde rezance koje u ramenu kuhate kratko, minutu, dvije možda. Ako radite tanke rezance minuta je dovoljna.

U toplu vodu stavite sodu i promiješajte. Dodajte u brašno pa zamijesite tijesto. Neće biti glatko i ne treba biti. Ako se nikako ne povezuje, dodajte žlicu po žlicu vode. Ne tražite teksturu tjestenine, cilj je samo da tijesto bude kompaktno. Mijesite ga oko 5 minuta. Bit ce lagano žuto zbog sode u vodi. 

Ostavite ga minimalno 30 minuta u hladnjaku u poklopljenoj posudi. Osobno ga pravim večer prije pa mi tijesto prenoći. Ovdje će vam trebati mašinica za tijesto iako možete i ručno razvući tijesto pa ga rezati. Ja se s tijestom ponašam kao sa svakom tjesteninom koju radim na mašini za tijesto. Na kraju napravim široke rezance. Probala sam i tanke. Ovi su mi draži.

Poslužite uz prerezano marinirano jaje. Za dodatnu teksturu ostavite malo sirove mrkve i tikvice koje će vam ujedno poslužiti kao dekoracija. Pospite sezamovim uljem i tostiranim sezamom.

Još puno finih recepata pronađite na Tamarinom blogu Time For Family Food i Instagram profilu.

Tamara Sudić




Povezani sadržaj