Kuham i snimam

Objavljeno 28.08.2015.

Rajčica u mojim staklenkama

U jednom gornjogradskom restoranu prije godinu dana probala sam džem od rajčice u kombinaciji s pršutom i oduševila se okusom. Slatkoća i kiselina rajčice, svježi okus iz nečeg što je pripremljeno kao hrana koje može trajati... fantastičan spoj okusa.


Ove godine ljeto je bilo fantastično, posebno posljednjih dana kada kombinacija sunca i kiše doprinosi rastu cherry rajčice u maminom vrtu. Osim sušenih rajčica koje sam radila za vrijeme visokih temperatura, već tradicionalne paste od rajčice, po prvi put okušala sam se u pripremi džema od rajčice.

Zimnica meni nije nužno ukuhavanje svega što raste na vrtu za dugu i hladnu zimu. Volim domaće voće i povrće i sezona je takva kakva je, ali nisam baš fan natrpavanja staklenki jer iskreno, nemam ih ni gdje držati. Osim što imam pristup maminom vrtu, našla sam odličan izvor domaće eko (ako je vjerovati na riječ) hrane Finoteka.com – OPG ponuda hrane iz cijele Hrvatske s dostavom na kućni prag! Upravo čekam borovnice, od kojih ću raditi namaz koji kasnije koristim za deserte poput cheesecake, američke palačinke, štrudle...

Tri su recepta koja želim s vama podijeliti pa krenimo redom:

SUŠENE RAJČICE
Mogu se sušiti na suncu (meni draža metoda) i u pećnici. Ako ih sušite na suncu, navečer ih spremite u kuću da ih eventualna vlaga ne bi dohvatila, a ako ih sušite u pećnici, bilo bi super da imate ventilacijsku. Na 50-60°C na papiru za pečenje sami proces traje i do 2h.

Cherry rajčice cca 1kg prerezane na polovice
1 glavica češnjaka sitno sjeckani
listovi bosiljka sitnije natrgani
majčina dušica (ako je svježa samo listići)
ružmarin (ako je sveži samo iglice)
sol i papar (mljeveno, grublje ako može)
maslinovo ulje

Nakon što ste osušili rajčice, sve sastojke zajedno sa rajčicama stavite u posudu i dobro promiješate. Spremite u staklenke s poklopcem i dodate još ulja da svi sastojci budu potopljeni. Držite u hladnjaku ne duže od 6mj. 

Ovako spremljene rajčice odlične su za umake, pojačaju okus jelu. Žličicu možete dodati u dresinge, umake, namaze...

PASTA OD RAJČICE
4-5kg rajčice
2 žlice maslinovog ulja
2 žličice soli
½ žličice limunske kiseline

Pročitaj još recepata od blogerice Ane Zlodi


Zagrijte pećnicu na 180°C. Narežite rajčicu na četvrtine, u posudu stavite rajčicu i ulje i kuhajte dok rajčica ne omekša. Koristeći pasirku ili cjedilo odvojite kožicu i sjemenke. Tekućinu koju ste dobili stavite u posudu za pećnicu i pecite dok se ne reducira do konzistencije paste (gusto kao kupovna iz tube).
Gotovu pastu možete pospremiti u posudice i smrznuti ili pasterizirati tako da stavite u staklenke, poklopite. U velikom loncu na dno stavite krpu i zakipite vodu pa posudice stavite u vruću vodu na 15 minuta. Pazite samo da voda ne prelazi preko ruba posudica. Koristite kao i kupovnu pastu za umake i variva.

DŽEM OD RAJČICE
2 kg rajčice – sitno nasjeckana
sok od 4 limete
žličica naribanog svježeg đumbira
2 režnja češnjaka sitno sjeckan
1 glavica ljutike sitno sjeckana
¼ žličice mljevenih klinčića
1 štapić cimeta
400 g smeđeg šećera
1 žlica soli
1 žličica chilly papričice (ako ima svježe sitno sjeckana bez koštica, a ako je sušena samo je zdrobite u sitnije komadiće nožem, a ako je prah, onda pola žličice) – ljutinu možete podesiti i kasnije, ako se bojite da bude preljuto
4 žlice balzamičnog octa

U veliki lonac (najbolje s debelim dnom) stavite sve sastojke osim balzamičnog octa. Stavite prvo na jaku vatru, pa kad zakipi smanjite na najslabije moguće i nastavite kuhati. Povremeno promiješate, ali kako će džem biti gušći biti će potrebno češće miješati. Kada dobijete gustoću koju želite (meni je recimo trebalo 2h na jaaako laganoj vatri) ugasite vatru i umiješate balzamični ocat. Sad je prilika za dodati još soli ili ljutine. Vruću smjesu pospremite u pripremljene staklenke (sterilizirane i vruće), poklopite i okrenite na poklopac 5 min da se zatvore. Čuvati na hladnom i tamnom mjestu do 6mj.

Poslužite kao namaz uz pršut i sireve.

Nadam se da ćete isprobati barem neki od recepata i uživati u ukusnoj zimi :)

Potražite me na Facebooku: Bez muke do nauke!

Ana Zlodi





Povezani sadržaj