Kuham i snimam

Objavljeno 20.11.2015.

Pita od sira i oraha

Čarobna kombinacija okusa u piti od sira i s dodatkom oraha i limuna ispuniti će vašu kuću mirisom domaće kuhinje, a za sve ljubitelje svježeg sira u slatkoj varijanti ovaj recept biti će pun pogodak.


Prhko tijesto:
250g oštrog brašna
150g margarina
100g šećera 
Prstohvat soli
4 žumanjka
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
Naribana korica od 1 limuna

Prvi nadjev (od sira):
4 bjelanjka
100g šećera
500g svježeg sira
Sok od pola limuna
2 žlice griza

Drugi nadjev:
150g sjeckanih oraha
100g šećera
2žlice mlijeka
2 žlice ruma
Sok od pola limuna

Priprema

- Sastojke za prhko tijesto izmiješajte u jednoj većoj posudi dok tijesto ne postane jednoliko. Ja ga mijesim ručno, ali možete i mikserom. Podijelite ga na dva dijela ( za gornji dio ostavite manju količinu tijesta i ostavite je u hladnjak).
- Pleh obložite masnim papirom za pečenje, a rubove namažite margarinom.
- Veću polovicu tijesta razvaljajte i obložite rubove pleha. Odložite  je u hladnjak da se ohladi nekoliko minuta.
- Kad je tijeso ohlađeno, stavite pleh u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva da se peče 10 minuta.
- Izvadite tijesto i na njega stavite prvi nadjev (koji ste pripremili na način da pomiješate sve sastojke, a na kraju lagano pijenjačom umješate snijeg od bjelanjaka). Na prvi nadjev odmah stavljate i drugi nadjev (samo prethodno pomiješate gore navedene sastojke).
- Nakon što ste stavili nadjeve, na vrh pite stavite preostalo tijesto, koje ste prethodno izvaljali prema obliku pleha, a po želji ga možete i naribati ili narezati na trakice i složiti.
- Pitu izbockajte viljuškom i vratite u pećnicu na 40 minuta.
- Gotovu i ohlađenu pitu izvadite iz pleha, po želji pospite šećerom u prahu i dekorirajte sa malo sjeckanih oraha.

Dobar tek!

Još puno finih recepata pronađite na instagram profilu KeKa.hr.

KeKa.hr




Povezani sadržaj