Kuham i snimam

Objavljeno 29.05.2015.

Pita od borovnica

Pite s bobičastim voćem uvijek su dobro došle na svakom stolu. Nisu toliko zahtjevne za pripremu, izvrsno mirišu, a o okusu nećemo niti govoriti, sve je jasno.


Prhko tijesto za pitu (univerzalni recept):
350 grama brašna
1 žličica soli
2 žlice šećera
226 grama, hladnog (može i iz zamrzivača) narezani na kockice cca 2 cm veličine
60 - 120 ml ledene vode

Ja koristim multipraktik za izradu tijesta. Stavite brašno, šećer i sol u multipraktirk i pulsirajte par puta da se pomiješaju sastojci. Ubacite maslac i uključite multipraktik, dodajte malo po malo vodu dok ne dobijete kompaktno tijesto, ali pazite da ne stavite previše vode. Kad se stvori loptica – to je to :D

Lopticu podijelite na dva jednaka dijela i umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
Posipajte radnu površinu brašnom i izvaljajte tijesto i stavite u kalup za pite. Stavite prozirnu foliju preko tijesta i vratite u hladnjak.

Drugi dio tijesta izvaljajte i izrežite u trakice. Stavite prozirnu foliju i vratite u hladnjak.

Punjenje od borovnica:
570 grama svježih borovnica
100 grama šećera
20 grama gustina (ili bilo kojeg drugog škroba)
2 žlice soka limuna
1 žlica korice limuna
Egg wash (za ovo ne znam Hrv. naziv :D ):
1 veliki žutanjak
1 žlica vrhnja

Borovnice operite i posušite papirnim ručnikom. Suhe sastojke pomiješajte. Sok limuna prelijte preko borovnica pa posipajte miksom suhih sastojaka. Preselite u kalup sa tijestom. Trakicama napravite mrežu na piti. Kistom i egg wash-om premažite pitu. Vratite u hladnjak.

Zagrijte pećnicu na 205°C. Stavite pitu na veći protvan prekriven papirom za pečenje u slučaju da nešto iscuri. Stavite u donju trećinu pećnice i pecite 20 minuta. Zatim smanjite na 177°C i pecite još 30-45 min dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju i punjenje ne bude kipuće i zgusnuto. Ako vam rub počne ranije tamniti prekrijte ga folijom.

Za serviranje:
Tučeno slatko vrhnje ili sladoled od vanilije.

Ana Zlodi




Povezani sadržaj