Kuham i snimam

Objavljeno 17.07.2015.

Pannacotta s borovnicama

Panna Cotta (ili "kuhana krema") je talijanski desert. Karakterizira ga fina, glatka krema, rađena od kombinacije mlijeka, slatkog vrhnja, želatine, šećera ili meda i vanilije, ukrašena na razne načine, od svježeg voća do raznih voćnih coulisa, čokolade, karamele...


Ovaj desert je idealan za ljetne vruće dane, jer nema pečenja, brzo je gotov i jede se rashlađen. Meni najdraža kombinacija je rashlađena Pannacotta sa vrućim coulisom, tako da je ovaj recept upravo takav. :)

Recept:
- 3/4 šalice mlijeka
- 1/2 šalice slatkog vrhnja
- 1 vrećica želatine
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 žlice meda
- 2 šalice grčkog jogurta

Coulis od borovnica:
- 1/2 šalice džema od borovnica
- 3/4 šalice borovnica
- 1 žlica vode

Postupak:
- 4 žlice mlijeka prelijte preko želatine i ostavite 10-ak min da nabubri
- U lonac stavite ostatak mlijeka i slatko vrhnje i na laganoj vatri zagrijavajte do vrenja (ne smije prokuhati)
- Kad zavrije dodajte vaniliju i med, promiješajte (isprobajte, ako vam nije dovoljno slatko, dodajte još meda)
- Dodajte nabubrenu želatinu i miješajte dok se skroz ne otopi
- Maknite s vatre i umiješajte grčki jogurt (miješajte dok ne dobijete glatku smjesu)

Pročitaj još recepata od blogerice Tihane Topčić


Coulis od borovnica:
- Zagrijte na laganoj vatri džem, borovnice i žlicu vode (dok ne borovnice ne počnu ispuštat sok)
- Maknite s vatre i štapnim mikserom usitnite sve dok ne dobijete gušći umak
- U pripremljene čaše ulijte na dno malo umaka i stavite u zamrzivač na 15-ak min
- Kad se malo umak stvrdnuo, polagano dodajte pannacottu (da vam se ne pomiješa sa umakom)
- Vratite u zamrzivač na 3-4 sata
- Prije posluživanja na vrh dodajte još malo zagrijanog umaka i ukrasite svježim borovnicama


Dobar tek!

Još puno finih recepata pronađite na Tihaninom BLOGU!

Tihana Topčić





Povezani sadržaj