Kuham i snimam

Objavljeno 18.08.2015.

Osvježavajući i lagani sladoled od limuna

Za pripremu ovog sladoleda nije vam potreban nikakav aparat za sladoled, a cijela priprema traje doslovno 5 minuta. Ovakve temperature vani prava su izlika da napravim prvi ovogodišnji sladoled. Jedva sam dočekala, jer ga obožavam. Mogu ga jesti non-stop. Za doručak, ručak, večeru, gablec...

Poznato je da se sladoled jede i kad si bolestan, tako da se ja ravnam i prema tome. Stvarno pomaže. Volim sve vrste, čokoladne, mliječne, voćne, mentol, ljute, slatke, gorke... osim one s jagodom. Ali ja općenito ne volim jagode umiješane u ničemu. Znam, čudak! Jagode priznajem jedino svježe.

Ovoga puta sam se odlučila za sladoled s limunom, iz tri razloga. Prvi, stvarno je osvježavajući i lagani, drugi, morala sam iskoristiti homemade Lemon Curd, i treći, doslovno vam treba 5 minuta da ga napravite. 

Ako nemate unaprijed pripremljen Lemon Curd, onda vam sveukupno treba cca 30-tak minuta, što opet nije tako loše, zar ne? 

Recept:
130 g lemon curda   
150 g jogurta
2 žličice soka od limuna
limunova korica (1 limun)
2 žličice meda
200 g slatkog vrhnja

Postupak:
- Ručno dobro pomiješati lemon curd, jogurt, sok od limuna, limunovu koricu i med.
- Slatko vrhnje mikserom izraditi do čvrstoće kad okrenete zdjelu naopačke čvrsto stoji.
- Umiješati izrađeno slatko vrhnje u par puta u mix s lemon curdom.
- Smjesu prebaciti u posudu, te staviti u zamrzivač preko noći, tj. dok se ne stvrdne.
- Prilikom serviranja, ovako pripremljen sladoled pospite komadićima čokolade, orašastim plodovima, nutellom... ili čim god vam srce poželi.

Pročitaj još recepata od blogerice Tihane Topčić


LEMON CURD

Recept:
1 šalica šećera                     
6 žlica maslaca (cca 50 g)
2 cijela jaja
2 žumanjka
1 šalica soka od limuna
limunova korica

Postupak:
- Mikserom razraditi šećer sa maslacem koji je odstajao na sobnoj temperaturi.
- Dodati jedno po jedno jaje, i jedan po jedan žumanjak (iza svakog jaja dobro smjesu izmiksati).
- Dodati sok od limuna i izmiksati (ne brinite ako vam se čini da vam je smjesa pretekuća, zgusnut će se tokom kuhanja).
- Prebaciti smjesu u lonac na laganu vatru i konstantno miješati drvenom kuhačom.
- Kad se smjesa počne zgušnjavati, pojačati vatru na srednju razinu i dalje miješati spatulom, kako bi i sa rubova dobro pokupili smjesu, dok se ista dovoljno ne zgusne (ne smije početi kipiti), cca 10 tak minuta.
- Znat ćete da se zgusnula kada prošete sredinom spatule, a ostane trag bez da se smjesa ponovno vraća po tragu kojim ste prošli.
- Maknuti sa vatre, te dodati koricu jednog limuna.
- Prebaciti u zdjelu, koju pokrijemo prozirnom folijom i to točno po površini smjese, kako se ne bi stvorila korica.
- Ukoliko ju nećete odmah koristiti staviti ju u sterilizirane staklenke i držati u frižideru.

Još puno finih recepata pronađite na Tihaninom BLOGU!

Tihana Topčić





Povezani sadržaj



Komentiraj



Kuham i snimam je kulinarski blog na kojem redovito možete čitati nove tekstove o gastronimskim delicijama.

Popularno na blogu