Kuham i snimam

Objavljeno 11.12.2015.

Orahnjača s čokoladom i karamelom

Blagdani ne mogu proći bez orahnjače, koju sam ovog puta odlučila dodatno obogatiti čokoladom i karamelom.


Recept

Tijesto:
1 vrećica kvasca ili 3 dag svježeg kvasca 
40 dag oštrog brašna                   
8 dag maslaca  
8 dag šećera
2 žumanjka
prstohvat soli
limunova korica
2-3 dl mlijeka

Postupak:

- Kvasac razmutimo s malo brašna i šećera u 1 dl mlakog mlijeka da se digne.
- Brašno prosijemo i dodamo uzdignuti kvasac, dolijemo preostalo mlako mlijeko, šećer, prstohvat soli, žumanjke, rastopljeni maslac i limunovu koricu.
- Tijesto zamijesimo i tučemo kuhačom sve dok se tijesto ne počne odvajati od kuhače.
- Ostavimo na toplom da se diže cca 30 minuta.

Nadjev:
20 dag šećera        
2,5 dl mlijeka
70 dag mljevenih oraha
6 dag čokolade
žlica meda

Pročitaj još recepata od blogerice Tihane Topčić


Postupak:

- Za nadjev šećer karameliziramo tako da pržimo u suhoj posudi dok ne postane tamnožute boje.
- Zalijemo ga mlijekom, prokuhamo i maknemo sa vatre.
- Dodamo mljevene orahe, kosanu ili narezanu na kockice čokoladu i med.
- Dobro promiješamo da se sve sjedini.

Tijesto lagano premijesimo i razvaljamo u jedan list prema duljini kalupa, te ga premažemo nadjevom. Orahnjaču savijemo s obiju strana do sredine i stavimo u namašćen i pobrašnjen lim.

Ostavimo tako da se diže cca 45 minuta. Prije pečenja orahnjaču premažemo žumanjkom. Pečemo na 180 C cca 1 sat.


Dobar tek!

Još puno finih recepata pronađite na Tihaninom BLOGU!

Tihana Topčić




Povezani sadržaj