Kuham i snimam

Objavljeno 16.10.2015.

Moja jesenska štrudla

Jabuke, voće jeseni, ali i cijele zime dozrele, mirisne i sočne ... to je ono što mi već danima miriši na ulazu u smočnicu jer ih tamo držim. Domaće, ne prskane iz roditeljskog voćnjaka ... Ima ih raznih, od malih crvenih slatkih (oprostit ćete mi što ne poznajem sve vrste) do malih plosnatih kiselkastih, do zelenih tvrdih i kiselih ... sve su mirišljave i mame me da napravim kolač od njih!


Jabuka je zdrava, ukusna i može se koristiti na milijun načina. Sinoć sam u trgovini kupovala namirnice i vidjela da je moje omiljeno lisnato tijesto na akciji - idealna prilika za štrudlu!

Štrudla je od lisnatog tijesta, iako mnogi brkaju savijači i štrudlu. Ja svoju volim napuniti s okusima i mirisima jeseni i jesti ju vruću uz kuglicu sladoleda od burbon vanilije i tučenog slatkog vrhnja. Volim tu kombinaciju hrskavog lisnatog tijesta i mekanog punjena. Ova štrudla je super brza, pa stoga je često na meniju!

Sastojci

1 paket svježeg lisnatog tijesta (ja koristim ono već izvaljano na papiru za pečenje, koje je spremno za pripremu, ali ako želite možete koristiti i smrznuto ili domaće :) )
3 veće jabuke (ja volim kiselije, ali možete staviti bilo koju koja je vama ukusna)
2 žlica grožđica (umočite ih u malo ruma prije)
2 žlice sitno sjeckanih lješnjaka (može i oraha ili badema)
1 vrećica mješavine začina za savijače (ako nemate, možete staviti 1 žlicu mljevenog cimeta, ½ žličice korice limuna, ½ žličice mljevenog klinčića, ½ žličice muškatnog oraščića, ½ žličice mljevenog đumbira)
150-200 g šećera
1 paketić burbon vanilija šećera
50 g drobljenih keksa (ili krušnih mrvica)
1 jaje

Pročitaj još recepata od blogerice Ane Zlodi


Priprema

Jabuke ogulite, izvadite koštice i narežite na manje komade (ja ih prerežem na pola, pa polovicu prvo po širini narežem na ploškice pa po dužini na četiri dijela). U posudu stavite jabuke, posipajte šećerom, začinima, vanilijom, keksima, mljevenim lješnjacima i dodajte grožđice koje ste ocijedili od ruma. 

Tijesto izvadite iz pakiranja i odrolajte, postavite ga pred sebe tako da su vam je duža strana ispred vas, a lijevo i desno uže stranice. Razmutite jedno jaje u posudici i pomoću kista namažite rubove kraće stranice i jednu dužu. Tako će vam se lakše slijepiti kad zarolate štrudlu.
Smjesu stavite po cijelom tijestu pazeći da ne prelazite namazani rub. Pomoću papira zarolajte štrudlu pažljivo da vam ne pukne tijesto. Stavite na pleh pazeći da vam je spoj s donje strane.

Pomoću kista premažite štrudlu jajetom da vam tijesto dobije lijepu boju. Pecite na 220 stupnjeva cca 15-20 minuta. 

Još vruću poslužite sa sladoledom od burbon vanilije i tučenim slatkim vrhnjem.

Potražite me na Facebooku: Bez muke do nauke!

Ana Zlodi




Povezani sadržaj