Kuham i snimam

Objavljeno 11.12.2015.

Maslac keksići s marmeladom

Početak prosinca provedem u isprobavanju novih recepata za božićne kolačiće. Ove godine sam nabavila zanimljivi "žig" za kekse s Merry Christmas natpisom i trebala sam naći najbolji recept za kekse s kojima mogu raditi otisak.


U jednom od isprobanih bio je i ovaj recept. Premekano tijesto za izrađivati kekse sa žigom, ali fantastičan za ove male kuglice sreće. Ja sam taj dan već bila luda od pokušaja zamrzni tijesto, stavi više brašna, stavi šećera, možda da preko folije - pokušaji da utisnem žig no na kraju sam odustala i gledala tu kuglu tijesta i rekla - ajd' da ga ne bacim, napravit ću nešto!

Iako prvo tijesto je bilo osnovni recept, drugi dan sam ga pokušala poboljšati i mislim da sam napravila dobar posao :) Stoga vam donosim taj poboljšani recept!

P.S.
Za sve vas koji volite peći kolačiće, u Lidlu imate odlične silikonske podloge za pečenje, crne su boje i fantastične su! Cijena je mislim neki 15 kuna, ali nisam sigurna više! 

Sastojci

260 grama oštrog brašna (možete i pola/pola glatko oštro)
35 grama gustina
226 g maslaca sobne temperature
65 g šećera u prahu
1 žličica burbon vanilije u prahu
2 žličice cimeta
marmelada za punjenje po izboru

Ako imate samostojeći mikser, s plosnatim nastavkom za tijesta pomiješate maslac i šećer dok ne postane kremaste i pjenaste teksture. Brašno i gustin pomiješate s cimetom i vanilijom. Stavite u mikser i pažljivo krenite miksati dok ne dobijete grudu smjese. Ako nemate samostojeći mikser, mutilicom običnog miksera izradite maslac i šećer, a brašno umiješajte lopaticom i ručno.

Pročitaj još recepata od blogerice Ane Zlodi


Oblikujte glatko tijesto u kuglu. Na pleh stavite silikonsku podlogu za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180°C. Oblikujte male kuglice (ja sam svoje vagala da budu jednake, svaka je bila 11 g težine).

Kada ih posložite na pleh, pazite da su barem dva prsta razmaka jedna od druge jer će se u pečenju malo širiti. Uzmite kuhaču ili u mom slučaju epruvetu od mahune vanilije, i u sredini napravite rupu za marmeladu. Marmeladu, ako je kupovna samo malo žlicom razradite da bude mekana i stavite u dresir vrećicu, ako je domaća i ima većih komadića voća, onda je prvo propasirajte kroz cjedilo pa tek onda je stavite u dresir vrećicu. Pomoću vrećice napunite rupe u keksićima marmeladom.

Pleh s keksima stavite u zamrzivač na 10 min, zatim u pećnicu na pečenje cca 10 min (ovisno o pećnici). No, svakako kada dobe zlatni rub vadite ih van. Keksići će vam još biti mekani kad ih izvadite pa ih pustite 5 minuta da se ohlade prije nego ih maknete s pleha.

Biti će vam super rahli i ukusni, pa ako želite možete ih, kad se ohlade, obući u tanki sloj šećera u prahu.

Potražite me na Facebooku: Bez muke do nauke!

Ana Zlodi




Povezani sadržaj