Kuham i snimam

Objavljeno 25.01.2016.

Mamine kremšnite su najbolje

Nedavno sam bila u jednom restoranu u Zagrebu kojeg vode stranci i u razgovoru o kolačima dotaknuli smo se tradicionalnih kolača. Raspravljali smo o tome i shvatila sam da svima koji dođu u Zagreb kažem da obavezno probaju dvije stvari: štrukle i kremšnite!


Iskreno, ne znam povijest kremšnita i vjerujem da korijen leži negdje u korijenima austrijskog carstva i bečkog dvora… ali definitivno je simbol domaće purgerske slastice. Kažu da su Samoborske najbolje i neka mi Petra oprosti, ali nisu! Najbolje su kremšnite moje mame.

To je recept koji nikada nije zakazao. Prijateljice su uvijek pitale za recept jer njihove bi se razlile ili nisu bile ukusne ili su sadržavale sastojke koji nekako mi nisu bili baš za kremšnitu – kao griz, puding od vanilije i sl...

Kada je nedavno jedna kolegica objavila da ona i kremšnite vode privatni rat rekla sam podijeliti recept s njom, a sad ću i s vama, jer šteta da ostane tajna.

Ovisno kako ih više volite, odaberite podlogu. Meni je najfinije s lisnatim gore i dolje, ali možete staviti Pettit kekse, šlag i čokoladu pa čak i voće kao završni sloj. Možete raditi i kao tortu i kao individualni kolačić… zaista mašta nema kraja.

Dakle, ako ste odlučili raditi s lisnatim gore i dolje, trebat će vam dvije kore. Ispecite ih i stavite sa strane da se ohlade, a gornju koru izrežite na porcije da vam je lakše kasnije vaditi kocke van.

Krema:
7 jaja (odvojite bjelanjak od žumanjka)
420 g šećera (pola u bjelanjak pola u žumanjak)
900 ml vode
700 ml mlijeka
210 g brašna
1 mahuna vanilije (ili dvije vrećice vanilija šećera)
Sok 1 limuna

Pročitaj još recepata od blogerice Ane Zlodi


Priprema moj način:
Bjelanjak i šećer kuhajte na pari dok se šećer ne otopi i mikserom cijelo vrijeme na najsporije miješajte, kad se šećer otopi sklonite s pare i utucite mikserom na najbrže dok ne dobijete čvrsti šaum.

U lonac stavite vodu i mlijeko (400 ml odvojite od ukupne tekućine). Mahunu vanilije prerežite, izvadite sjemenke i stavite u tekućinu. Ostatak mahune također stavite u tekućinu i stavite na vatru kuhati.

Žumanjak, šećer, brašno i 400 ml tekućine pomiješajte u zasebnoj posudi. Kada tekućina zakipi izvadite ostatke mahune i ukuhajte smjesu kao što bi ukuhali puding. Nakon 5 min sklonite s vatre, ulijte sok limuna i brzo lopaticom pomiješajte sa šaumom.

U kalup stavite lisnato, ulijte vruću kremu i posložite narezano lisnato. Ohladite i prije posluživanja posipajte sa šećerom u prahu.

Mamin način:
Bjelanjak tucite mikserom i kada se počne stvarati čvršća pjena polako sipajte šećer dok ne dobijete čvrstu smjesu od bjelanjaka i šećera.

U loncu pomiješajte mlijeko, vodu i žutanjak, dodajte šećer, brašno i vaniliju (samo sjemenke ako koristite mahunu) i stavite kuhati. Kuhajte dok se smjesa ne zgusne i brašno ne skuha konstantno miješajući. Kada se skuha, ulijte sok limuna. Povežite lopaticom žutu kremu sa snijegom od bjelanjaka i ulijte u kalup.

Ovu kremu ja koristim i za princes krafne, nekada punim i šaumrole, košarice od lisnatog… 

Ostavljam vama na izbor!

Potražite me na Facebooku: Bez muke do nauke!

Ana Zlodi




Povezani sadržaj