Kuham i snimam

Objavljeno 05.07.2015.

Lješnjak sladoled torta

Vruće nam je, ljeto je i vikend je … za sve koji vole sladoled od lješnjaka, ovo je idealni ljetni desert. Ako ste lijeni i ne pali vam se pećnica, ovu sladolednu tortu možete napraviti i bez pečenja sa kupljenim sladoledom, ali danas to nećemo. Danas radimo pravu, bez varanja!


Moram napomenuti da  kore radim prema jednom receptu koji koristi američke mjerne posude. Danas ih ima svugdje za kupiti pa eto, možda nije loše da uložite u tako nešto. Iako ja sam vam napisala i koliko mililitara zapremnine su te posude, pa vam možda to pomogne.

Kore:
4 bjelanjka sobne temperature
1 šalica (250ml) prženih lješnjaka (i 1 šaku za ukrašavanje)
1 šalica (250 ml) šećera, podijeljeno na pola
Pola žličice Weinstein Backpulver (DM prodavaonica) – zamjena za cream of tart

Zagrijte pećnicu na 180°C. Na papiru za pečenje nacrtajte 3 kruga promjera vašeg kalupa (ja imam 25cm kalup). Okrenite papir na drugu stranu i stavite na plitku tepsiju. Lješnjake i  ¼ šalice (50ml) šećera stavite u multipraktik i sameljite da dobijete fino mljevene lješnjake. Bjelanjak tucite dok se ne zapjeni pa dodajte Weinstein Backpulver i nastavite dok ne dobijete soft peaks (dok se ne napravi mekani vrh na kraju mutilice), zatim dodajte šećer i tucite dok ne dobijete čvrsto tučeni snijeg ili meringue.  Na kraju lopaticom lagano umiješajte lješnjake.

Pomoću vrećice za kreme ispunite nacrtane krugove tako što ćete krenuti od sredine i crtati „puž“ dok ne dođete do linije koju ste iscrtali na papiru. (Ako vam je ovo komplicirano možete peći u kalupu obložen papirom, ali onda morate dijeliti na tri dijela smjesu). Pecite 25 min ili dok vam izvana ne porumeni i ne bude hrskava korica. Ostavite na rešetki da se hladi.

Sladoled od lješnjaka:
175g prženih lješnjaka (150g mljevenih i 25g grublje mljevenih)
300ml slatkog vrhnja (ja koristim Z bregov)
300ml punomasnog mlijeka
100g svijetlog muscovado šećera
3 žumanjka

Pripremite dvije posude srednje veličine. U jednu stavite led, pa na nju stavite drugu posudu. U loncu zagrijte šećer, mlijeko i vrhnje do vrenja. U posudici razmutite žutanjak. Prelijte malo vruće kreme na žutanjak i pomiješajte. Dodajte sve skupa u kremu i kuhajte 8-10 minuta dok se ne zgusne.  Odmah prelijte u posudu na ledu i dodajte 150g lješnjaka. Pustite da se malo ohladi, a zatim prelijte smjesu u multipraktik i miješajte dok ne postane kremasto. Izvadite u posudu, lagano umješajte krupno sjeckane lješnjake i stavite u hladnjak

Pročitaj još recepata od blogerice Ane Zlodi


Čokoladna ganache krema:
200ml slatkog vrhnja
150g čokolade

Čokoladu natrgajte na manje komadiće i stavite u posudu. Na vatri zagrijte vrhnje do vrenja. Prelijte preko čokolade i ostavite 10min da se topi. Pomoću štapnog miksera izradite kremu.

Slaganje torte:
Na stalak za tortu stavite obruč za torte (ja koristim obruč odvojivih kalupa). Stavite papir za pečenje unutar kalupa. Stavite prvu koru. Preko nje prelijte pola čokoladne ganache kreme. Stavite drugu koru pa pola sladoleda od lješnjaka, pa koru pa sladoled od lješnjaka. Stavite sve zajedno u ledenicu na 2h da se stegne sladoled. Prije posluživanja ostatak ganche kreme zagrijte u mikrovalnoj samo da postane kremasta i tekuća. Prelijte preko torte i ukrasite lješnjacima.
Tortu čuvajte u ledenici.

A sad NO BAKE varanje varijanta!

Sladoled možete napraviti i prije ili kupiti gotovi. Za podlogu koristite kakao kekse i maslac (200g keksa i 50g maslaca - kao za čizkejk). Pa na podlogu stavite sladoled pa ganache.

Uživajte u ljetnim okusima i držite se hlada! 

Potražite me na Facebooku: Bez muke do nauke!

Ana Zlodi




Povezani sadržaj