Kuham i snimam

Objavljeno 12.10.2015.

Karamel torta u kombinaciji sa čokoladom

Ovaj vikend je bio produženi, a kako je nedjelja bila i rođendanska za jedno od djece mojih kumova, odlučila sam napraviti karamel tortu u kombinaciji sa čokoladom. Trebala mi je brzinska torta, a kako neke od sastojaka imam od prije nije bilo teško napraviti ovu bombu od torte!


Veliki sam fan Star Wars sage i baš je u subotu bio maraton, srećom po mene, u pauzama za reklame stigla sam i tortu napraviti. Eto koliko je lagano! Zato, zasuknite rukave i krećemo sa pripremom:

Biskvit:
6 velikih jaja
150 g šećera
30 g kakaa
120 g brašna
2 žlice mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije

Odvojite bjelanjak i napravite snijeg, a žumanjak, vaniliju i šećer mikserom izradite dok ne dobijete svijetlu dvostruko veću smjesu. Kakao i brašno prosijajte i umiješajte u žumanjak i šećer, dodajte mlijeko. Lopaticom umiješajte bjelanjak lagano da ne razbijete mjehuriće. Kada sjedinite smjesu izlijte u kalup 26cm koji ste obložili papirom i pecite na 160°C cca 20 min ili dok sredina ne postane spužvasta na dodir. Izvadite iz pećnice, pažljivo izvadite iz kalupa na rešetku i pustite da se ohladi.

Karamel:
200 g šećera
6 žlica maslaca
120 ml slatkog vrhnja

U posudu sa debelim dnom stavite šećer i polako ga karamelizirajte dok ne dobijete smeđu boju, pažljivo dodajte maslac i na kraju umiješajte slatko vrhnje.

Ukoliko vam je lakše i brže, možete kupiti gotov karamel preljev, u tom slučaju trebati će vam dvije bočice od 200 g.

Karamel krema do maslaca:
250g maslaca sobne temperature
4 žlice karamel preljeva
Šećer u prahu (cca 200 g)
1 žličica vanilije

U posudu za mikser stavite maslac i miješajte dok ne postane kremast, dodajte karamel i vaniliju i na kraju šećer u prahu dok ne dobijete lijepu kremastu teksturu (slatkoću ćete sami odrediti).

Pročitaj još recepata od blogerice Ane Zlodi


Ganache:
300 g čokolade
300 g slatkog vrhnja

U posudi za mikrovalnu otopite čokoladu pa dodajte slatko vrhnje i lagano zagrijte. Miješajte dok se čokolada ne otopi i ne postigne kremasta tekstura.

Čokoladna maslac krema:
250 g maslaca sobne temperature
200 g čokolade
200 g slatkog vrhnja
3 žlice karamele
50 g kakaa
150 g šećera u prahu

Od čokolade i slatkog vrhnja napravite ganache i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu. Maslac i ganache miješajte, dodajte prosijani kakao i šećer u prahu. Slatkoću smanjite dodavanjem kakaa, a pojačajte dodavanjem šećera u prahu.

Slaganje torte:
Biskvit izrežite na 3 jednake kore. U kalup za torte stavite papir. Gornju koru postavite na dno, zalijte zagrijanim karamel umakom (da biskvit upije) po cijeloj površini. Zatim stavite 1/2 karamel maslac kreme, pa na nju 1/2 ganache kreme. Zatim srednju koru i ponovite postupak. Zadnju koru namažite toplom karamelom i stavite na tortu. Neka odstoji minimalno 4 h u hladnjaku.

Kada je torta ohlađena, stavite tortu na tanjur i ukrasite čokoladnom maslac kremom i karamel umakom.

Potražite me na Facebooku: Bez muke do nauke!

Ana Zlodi




Povezani sadržaj