Kuham i snimam

Objavljeno 12.06.2015.

Imate neograničeno puno jagoda/malina/kupina - evo što s njima u ove ljetne dane!

Imam u susjedstvu domaće jagode, susjed ih ne šprica i mogu reći da su eko uzgoj. 10 kuna mjerica, ali ako se najavite da želite veću količinu ili one manje lijepe za marmeladu - sve se može dogovoriti. Isto tako ako si date malo truda na društvenim mrežama ili forumima možete saznati gdje nabaviti domaće i eko voće pa imate cijelo ljeto što spremati.


Ja vam danas donosim tri recepta sa temom: Što sa jagodama! Pa krenimo redom.

FROZEN YOGURT – SLADOLED OD JOGURTA

Smoothie zna svatko složiti, ali u danima velikih vrućina volimo sladoled. Ja imam stroj za sladoled pa se često poigram sa okusima. Ali za ova osvježavajući smrznuti jogurt (frozen yogurt) ne treba vam stroj. Ono što vam treba je:
- 300 g jagoda 
- 3 žlice javorovog sirupa (može i meda, rižinog slada, agavinog slada…a može i šećer u prahu)
- 2 pakiranja grčkog tipa jogurta

U multipraktiku pulsirajte jagode do željene gustoće. Ja volim ostaviti sitnije komadiće. Preselite u hladnu metalnu posudu i dodajte sirup, pa na kraju i jogurt. Ja miješam lopaticom kako bi tekstura jogurta ostala kremasta. Preselite u kalupe za sladoled (IKEA ima odlične) ili u običnu posudu za zamrzivač. Ako imate stroj za sladoled, prije nego smjesu stavite u njega, stavite ju u hladnjak na 2-3 sata da se sasvim ohladi.

BRZINSKA MARMELADA OD JAGODA

Često smo skeptici kada su u pitanju razni aditivi i dodaci jelima, ali isto tako kupujemo gotove marmelade bez da čitamo etikete. Ja moram priznati ne volim dugosatna iskuhavanja pekmeza i sve ono što su naše bake radile, ali volim svoju marmeladu od jagoda. Radim je svake godine i idealna je za sve vrste slastica. Pa krenimo:
- 1250 g voća (to znači očišćeno i narezano voće)
- 350 g voćnog šećera (može i obični, ali ovako je meni ukusnije)
- 1 vrećica Dr. Oetker džemfiks super 3:1 pakiranja

Pakiranje pomiješate sa 2 žlice šećera i posipate po voću. Stavite kuhati. Ovisno o želji možete ostaviti komadiće voća, ali ja napravim pire pomoću štapnog miksera. Kada zavrije dodate ostatak šećera i kuhate još 3 minute. I to je to! Sipajte u pripremljene staklenke (ja ih operem u perilici i takve vruće vadim iz perilice i punim). Poklopite i okrenite naopako na 5 minuta da se stvori vakuum i zatim okrenite ponovo staklenke i ostavite da se ohladi. Staklenke čuvam na tamnom i hladnom mjestu (podrum) i do sada se nije niti jedna pokvarila (ali istina…brzo ih riješimo)

Pročitaj još recepata od blogerice Ane Zlodi


ROLADA OD JAGODA

Ovo je idealan nedjeljni desert. Moji ga obožavaju. Činjenica da nemam sliku je dokaz, uglavnom se jedva stigne i ohladiti. Brzo je gotov i ako imate sve sastojke doma, može biti SOS desert za one nenajavljene goste 

BISKVIT:
4 jaja 
150 g šećera
2 žlice ulja
2 žlice mlaćenice (može i žlica mlijeka + žlica vrhnja)
1 žličica jabučnog octa
1 žličica vanilije
125 g brašna (glatko)
1 žličica praška za pecivo
½ žličice soli

KREMA:
225 g krem ABC sira
300 ml slatkog vrhnja
63 g šećera u prahu
½ žličice vanilije
100 g marmelade od jagoda (i par komada svježih)

Zagrijte pećnicu na 180°C. Uzmite kalup (plitki koji dobijete uz pećnicu) i na nju stavite papir za pečenje pa papir lagano namastite. Kuhinjsku krpu namočite u vodu i ocijedite, stavite na ravnu površinu i posipajte šećerom u prahu.

U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke za biskvit. U drugoj posudi, pomoću miksera, miksajte jaja oko 3 minute dok ne postanu svijetle boje. Nastavite miješati i polako dodajte šećer pa onda i ulje, mlaćenicu, ocat i vaniliju. Miksajte još jednu minutu i zatim lagano miješajući lopaticom umiješajte suhe sastojke. Stavite smjesu na papir u kalup (ja gledam da je u obliku 40 x 25 cm) i pecite 12- 15 minuta. Čim je pečeno odmah prebacite na mokru krpu posutu šećerom, odlijepite papir i zarolajte. Ostavite da se hladi.

Za kremu, pomiješajte sir i šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte slatko vrhnje i miksajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Stavite hladiti dok se biskvit ne ohladi.

Kada je sve hladno spremni ste za slaganje kolača. Odrolajte biskvit i namažite ga sa marmeladom. Zatim rasporedite kremu po cijeloj površini biskvita. Možete i sada već zarolati, ali ja volim staviti tanko rezane komadiće svježih jagoda na kremu od sira i tek onda zarolati roladu. Spoj rolade stavite na dno tanjura za serviranje. Stavite preko nje foliju da se ne suši i spremite u hladnjak.

Prije serviranja, posipajte roladu šećerom u prahu.

Potražite me na Facebooku: Bez muke do nauke!

Ana Zlodi




Povezani sadržaj