Kuham i snimam

Objavljeno 10.09.2015.

Gastro jesen Zagreba!

Bez obzira na kalendar, možemo reći da je ljeto iza nas i da nam jesen trčećim korakom dolazi na vrata. Škola je počela, većina se vratila na posao i grad je ponovo u svojoj rutini ili barem to pokušava biti. Za mene sezona nije gotova, čak štoviše, tek počinje.


Ljeto nije moje godišnje doba, posebno jer ne volim kako grad zamre u to vrijeme i svi odsele na more. Jesen je moje doba, hladniji dani, magle i zlatno lišće, čak mi i hrana ima bolji okus.

Kao couchsurfer host za mene turistička sezona nije gotova, turisti i dalje dolaze u našu metropolu, a ja kao pravi domaćih i zaljubljenik u grad vodim ih na sve ono što se treba vidjeti i na sve što se u gradu događa.

Za početak želim vas upoznati sa jednom cool aplikacijom koju svi morate imati! Eventos je aplikacija koju su osmislili naši FERovci i donosi vam sva događanja na dlan. Nikada više ne propustite niti jedno događanje.

Eventos me tako odveo prvo na Svijet na tanjuru. Na Europskom trgu kroz sedmodnevni program mogli ste uživati u pravom internacionalnom gastro sajmu. Od Koreje, Japana, Rusije, Francuske, Makedonije .... osim jela, organizatori su pripremili zanimljiva događanja ovisno koja je zemlja taj dan imala predstavljanje. Ja sam bila na dan Turske i uživala u ukusnim baklavama. No kako sam trenutno u fazi istočnjačke hrane, jela sam sushi i gyozi (poznati zagrebački Umami ih je spremio, rižino tijesto punjeno povrćem ili svinjetinom ili kozicama i prženo u ulju, servirano sa umakom od soje i rajčice). Pila sam pšenično pivo i uživala u turskoj urbanoj glazbi i trbušnim plesačicama. Dvije stvari su me razočarale: previše gotovih proizvoda i skučenost prostora.

Zatim za vikend se održavao ZZZagreb Food festival na Trgu Josipa Jurja Strossmayera. Njega sam nažalost propustila dijelom zbog jako lošeg vremena, dijelom zbog obaveza. Ali zato nisam propustila ZegeVege koji se održavao na trgu. Isprobala sam nekoliko ukusnih namaza spravljenih od eko hrane, bučino ulje sa čilijem koje me oduševilo i namaz od medvjeđeg luka! 

Tjedan je počeo sa Vintage festivalom. Od 7. 09. - 19.09. u ulici Augusta Cesarca (od Trga prema Europskom trgu, iza Gradske kavane) gdje svi ljubitelji retro glazbe, odjeće i hrane mogu uživati. Program se održava svaki dan od 17:00 - 23:00, a osim dobre glazbe možete i uživati u food corneru. Ja vam predlažem da iskoristite priliku i posjetite Johann Franck i Šnicl i uživate u jednom od boljih bistroa u gradu uz jela Mate Jankovića.

Pročitaj još recepata od blogerice Ane Zlodi


Nastavljamo dalje u revijalnom tonu od 11.09. - 20.09. na Zrinjevcu očekuje vas Food film festival i po meni jedan od onih koje zaljubljenici u gastronomiju ne smiju propustiti. Osim dobre hrane koja vas tamo očekuje, prikazivati će se moji omiljeni filmovi sa tematikom hrane. Tako vas očekuje fantastičan film Chef, film koji me oduševio i inspirirao da isprobam odličan kubanski sendvič koji se prikazuje u filmu! Zatim Indijski začin na francuski način - ovo je jedan od onih filmove koje MORATE pogledati, predivna inspiracija za sve; i meni najdraži od svih Julie & Julia, film o legendarnoj Juliji Child uz nezaboravnu Meryl Streep!

Također za one koji vole narodne veselice tu je i Rujanfest koji se nakon protjerivanja sa Bundeka, održava u shopping centru Westgate. Osobno neću ga posjetiti jer, iskreno, em što mi je daleko, ne nudi ništa što bi me privuklo.

Ono čemu se veselim je Veliki francuski piknik u praku Maksimir (ispred velike pozornice), 19.09. u vremenu od 11:00-17:00 koji se održava u sklopu Rendez-vous festivala. Očekuju vas piknik košarice koje će za vas pripremiti Rougemarin i francuske šansone. Romantike neće nedostajati, a rujan je idealan za početak romanse koja može potrajati cijelu zimu. Organizatori vas pozivaju da se odjenete u plavo, bijelo i/ili crveno te tako proslavite boje koje dijele francuska i hrvatska zastava.

I ovaj aktivni početak rujna zaključiti ćemo Organic funky food & film festivalom koji se održava na Opatovini na terasi Potepuha. Očekuje vas miks kino projekcija i zdrava, organska hrana, svirka, predavanja, radionice ... alternativno i zanimljivo.

Aktivno ulazimo u jesen i to me veseli. Grad nam polako počinje pratiti druge europske gradove i nadam se da će se sve više širiti događanja van uskog centra grada i da će postupno cijeli biti za uživanje. Uživajmo i javim se sa dojmovima!

Potražite me na Facebooku: Bez muke do nauke!

Ana Zlodi




Povezani sadržaj