Kuham i snimam

Objavljeno 24.07.2015.

Galette s borovnicama

Jedno od mojeg najdražeg bobičastog voća. Divne, velike, glatke, plave, prefine i izuzetno zdrave bobice. Predstavljam Vam gospođicu Borovnicu! Najdraže mi ih je jesti onako svježe, bez ičega, makar ih obožavam i u desertima.

Imam tu sreću što ih dobijem direktno od uzgajivača, tako da se odmah opskrbim većom količinom. Dio odmah iskoristim, a dio zamrznem, pa uživam u njima tokom cijele godine. 

Nekako sam u zadnje vrijeme postala opsjednuta Galettama, prefinim prhkim tijestom, nalik na pite, koji podnosi svakojaka punjenja, i slatka i slana. 

Recept

Tijesto:
250 g glatkog brašna
prstohvat soli
2 žlice šećera
170 g hladnog maslaca
2 žlice hladne vode 

Punjenje:
350g borovnica
4 žlice meda
1 žličica limunove korice
1 žlica oštrog brašna
prstohvat soli

1 jaje
šećer za posip


Pročitaj još recepata od blogerice Tihane Topčić


Postupak

- Mikserom dobro razraditi brašno, sol, šećer i hladni maslac (dok se ne dobije pijeskasta mokra smjesa).
- Pri kraju dodati 2 žlice hladne vode (ili kockicu leda) i dobro opet mikserom razraditi.
- Prebaciti na radnu plohu i rukama umijesiti tijesto, oblikovati ga u pravokutnik (oblik maslaca), umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na min 30 min (do 2 dana).
- Borovnice pomiješati sa medom, limunovom koricom, brašnom i prsohvatom soli.
- Ukoliko vam nije dovoljno slatko, dodati 2 žlice šećera ili žlicu meda.
- Tijesto izvadite iz hladnjaka i ostavite 5 min da se malo opusti.
- Razvaljati tijesto na debljinu cca 4-5 cm, te izrezati krugove željenog promjera.
- Na sredinu posložiti borovnice, krajeve ostaviti prazne kako bi ih mogli uvrnuti.
- Premazati jajem i posipati krajeve šećerom.
- Pecite na 190 C cca 30 min.
- Ostavite na rešetki da se ohlade..
- Na kraju po želji možete dodati i par svježih borovnica, te posipati šećerom u prahu.

Dobar tek!

Još puno finih recepata pronađite na Tihaninom BLOGU!

Tihana Topčić





Povezani sadržaj



Komentiraj



Kuham i snimam je kulinarski blog na kojem redovito možete čitati nove tekstove o gastronimskim delicijama.