Kuham i snimam

Objavljeno 17.03.2019.

Focaccia s kukuruznim brašnom

Pogača popularna u Italiji i vjerujem po cijelom svijetu. Zapravo jako jednostavna za napraviti,osim što se tijesto mora dva puta dizati pa možda traje malo duže. Ali vrijedi i vremena i truda.

Maslinovo ulje sa začinima kojim se premazuje pogača prije pečenja daje joj toliko poseban okus da je zapravo nemoguće natjerati se da ju prestanete jesti.

Maslinovo ulje je najbolje pripremiti prvo da se prožme sa začinima dok vi pripremate tijesto. Sve što vam preostaje je uživati u njenim mirisima tijekom pečenja i okusima ispečene focaccie. Kukuruzno brašno ovoj focaccii daje dodatnu hrskavost što osobno obožavam.

Sastojci

Nadjev:
- 4 žlice maslinovog ulja
- 2 grančice ružmarina
- 3 lista kadulje
- 3 lista zelenog i 3 ljubičastog bosiljka
- 2 grančice timijana
- Jedan cvijet vlasca
- Jedan češanj češnjaka
- Pola žličice soli
- Papar
- Mozzarella
- 4-5 cherry rajčica
- Zelene masline

Postupak:
- U maslinovo ulje dodajte sjeckano začinsko bilje,ribani češnjak,sol i papar. 
- Ostavite da stoji dok pripremate tijesto.

Tijesto:
- 250 g bijelog brašna
- 250 g bijelog kukuruznog brašna
- 1 kocka kvasca
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
- 100 ml toplog mijeka
- 300 ml tople vode


Postupak:
- Kvasac razmrvite, dodajte mu šećer i prelijte toplim mlijekom. 
- Bijelo brašno prosijte,dodajte kukuruzno brašno i sol. 
- Kad se kvasac aktivirao (za 5 do 10 minuta) dodajte ga u brašno i ulijte vodu. 
- Zamijesite glatko tijesto. 
- U čistu posudu stavite dvije žlice maslinovog ulja i stavite unutra tijesto. 
- Nožem ga prerežite po sredini. Pokrijte krpom i ostavite da se diže oko 40 minuta, odnosno dok se ne udvostruči. 
- Pobrašnite površinu pa tijesto još jednom premijesite i vratite u posudu da se još jednom udvostruči (vrijeme ovisi o temperaturi prostorije).

- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. 
- Na veliki pleh od pećnice stavite papir za pečenje pa prebacite na njega tijesto. 
- Rukama ga razvucite na veličinu pleha,jagodicama prstiju utiskujte tijesto kako bi se stvorile rupice karakteristične za focacciu. 
- Premažite pripremljenim maslinovim uljem, utisnite rajčice, mozzarellu i masline. 
- Pecite 20 minuta. 

Uživajte i dobar tek!

Još puno finih recepata pronađite na Tamarinom blogu Time For Family Food i Instagram profilu.

Tamara Sudić





Povezani sadržaj



Komentiraj



Kuham i snimam je kulinarski blog na kojem redovito možete čitati nove tekstove o gastronimskim delicijama.