Kuham i snimam

Objavljeno 23.11.2015.

Cimet smotuljci idealni za doručak u zimskim jutrima

Svake godine kada zahladi, a pogotovo kada je to temperaturna razlika kao ovih dana, dobijem želju za ovim ukusnim zalogajima sreće. Svi koji su barem jednom posjetili Skandinaviju ili IKEA-u znaju da bez ovog peciva nema života … ili barem meni.


Moja mama ih je zvala 'osja gnijezda' i radila ih je u hladnim zimskim jutrima za doručak. No kada sam odselila u Skandinaviju otkrila sam da ova peciva mogu biti bolja od maminih i da imaju tajni sastojak … dobro dva: punjenje sa maslacem i šećerni preljev!

Kako sam živjela u zemlji gdje zimi temperatura padne i do -28, topla kava i mekano pecivo sa cimetom bilo je utjeha i grijalo me oko srca.

Dugo vremena kvasac i ja nismo bili dobri prijatelji. Iako me moja baka učila kako sa svježim kvascem rukovati, ja sam nekako uspjela ući u dugogodišnji rat sa njim. Probala sam sve … od svježeg, preko suhog do raznih Garant vrećica koje su tvrdile da nema šanse da vam ne uspije! E pa meni je uspjelo sa svim dobiti kamen tvrdo tijesto s kojim ste mogli izvaditi dozvolu za oružje.

Onda sam otkrila Joy of baking youtube kanal i dražesnu Stephanie koja mi je otkrila gdje griješim i kako da kvasac i ja postanemo najbolji prijatelji. Iako ja imam samostojeći mikser sa nastavkom za tijesto, to ne znači da vi ne možete izraditi dobro tijesto sa običnim mikserom ili čak bez njega. Jedino što ćete možda imati jače mišiće nadlaktice od mene!

SASTOJCI

Za tijesto:
2 vrećice suhog kvasca
85g maslaca
300ml mlijeka
50g šećera
Malo soli
700g brašna
1 žličica kardamoma 
1 žličica cimeta

Ako imate metalnu posudu miksera, zagrijte je malo prije početka, neka bude topla. Također, prostorija u kojoj radite trebala bi biti topla, jer dizano tijesto voli toplinu. Od 700g brašna odvojite 100g, a ostalo stavite u posudu miksera. Dodajte sve suhe sastojke i promiješajte. U sredini napravite rupu. U posudi zagrijte mlijeko i otopite maslac, ali pazite da vam tekućina ne bude vruća. Mora biti samo topla, gotovo mlaka. Ulijte tekućinu u sredinu i pokrenite mikser.

Ako nemate samostojeći mikser s nastavkom ta tijesto, možete koristiti obični mikser s nastavcima za tijesto (oni spiralni) ili možete ručno mijesiti kuhačom. Zadnje ne preporučujem osim ako ne želite raditi na bicepsima 
Prvo na sporoj brzini dok se sastojci ne povežu.

Ako vam je tijesto prevlažno i premekano, dodajte još brašna, ako vam je pretvrdo, dodajte još tople vode. Svakako dodajte malo po malo da ne pretjerate. Miksajte zatim na najjače dok vam tijesto ne postane mekano, elastično i podatno. Osjetit ćete kada gluten proradi. Tijesto mora biti mekano, podatno i gotovo svilenkasto. Stavite ga zatim u posudu, pokrijte krpom i na toplom mjestu (recimo pored radijatora) pustite da se diže 30 minuta. Za to vrijeme spremite punjenje.

Pročitaj još recepata od blogerice Ane Zlodi


Punjenje:

85g maslaca sobne temperature
125g šećera (ja koristim svijetli muscovado šećer)
2 žlice cimeta
1 žličica burbon vanilija šećera

U posudi mikserom izradite maslac sa svim sastojcima.

Kada se tijesto digne, izvadite ga na radnu površinu i rukom ga još malo izmijesite. Valjkom napravite pravokutnik cca 1,5 cm debljine i namažite ga cijelom površinom s punjenjem. Zarolate tijesto tako što ćete rolati po dužoj strani pravokutnika i režite roladu na 4cm debljine (cca dva prsta debljine).

U namašćenu posudu za pečenje složite rolice tako da odrezani dio stavite prema gore, da se vidi punjenje. Po želji možete ih premazati umućenim jajetom za boju.

Uključite pećnicu na 225°C (samo ventilacija ako imate) i dok vam se pećnica grije, tijesto će se još malo dići. Pecite 10 minuta ili dok se ne zarumene. Dok se peku napravite šećerni preljev.

Šećerni preljev:
250 g šećera u prahu
Mlijeko

U posudu stavite šećer, malo po malo dodajte mlijeko dok ne dobijete lijepu tekuću glazuru za rolice. Cca 5 žlica mlijeka je dosta.

Kada su rolice pečene, prelijte ih šećernim sirupom i poslužite ih vruće za doručak.

Potražite me na Facebooku: Bez muke do nauke!

Ana Zlodi




Povezani sadržaj