Kuham i snimam

Objavljeno 22.01.2016.

Amiške tortice od jabuka

Možda kad vam kažem McDonald's pita od jabuka će vam biti jasno što vam donosim danas! Svi ih volimo, ja zapravo ne poznajem čovjeka koji ih nije jeo i nisu mu bile fine. Možda ne baš eto od jabuka, možda od maline ili šumskog voća, ali te pite su nezaobilazni desert fast food restorana ako mene pitate.


Amiši su narod koji većinom živi u Americi i pomalo su čudni! Ne koriste modernu tehnologiju, automobile, mobitele i računala osim onih koje koriste za posao, a ti nemaju internet. Nose odjeću kakvu su nosili doseljenici i žive život uglavnom bez stresa. Ako vas zanima barem malo kako to izgleda pogledajte film For richer or poorer, solidna komedija koja prikazuje život Amiša.

Jednu stvar koju su te žene usavršile su pite. Žive u dijelu Amerike gdje je pita najpoznatiji i najpoželjniji desert, stoga ni ne čudi da je toliko dobra. Ja sam vam dala ideju s jabukama, ali imajte na umu da punjenje može biti od bilo kojeg voća.

Sastojci

Za punjenje od jabuka:
2 velike jabuke, oguljene, očišćene od sredine i narezane na male kockice
55 g smeđeg šećera
pola žličice cimeta (ja stavim cijelu jer jako volim cimet!!)
1 žličica vanilije
2 žličice soka od jabuka
1 žličica škrobnog brašna

Tijesto:
450 g brašna
60 g maslaca
2 žumanjka
80 ml vrućeg mlijeka
vrh žličice soli

Priprema

U posudu za umake stavite jabuke, šećer, vaniliju i cimet i na srednje jakoj vatri kuhajte cca 3 minute, dok jabuke ne otpuste sok i postanu mekane. U posudici zamutite sok jabuke i škrobno brašno te ulijte u kuhane jabuke pa kuhajte još 3 minute dok se tekućina i jabuke ne zgusnu. Stavite sa strane da se prohladi.


Pročitaj još recepata od blogerice Ane Zlodi


Za tijesto trebate ili ruke ili multipraktik. Brašno i maslac miješajte dok ne dobijete rahlo, poput pijeska tijesto. Žumanjak, mlijeko i sol pomiješajte i ulijte u smjesu. Premjestite sve skupa na površinu pa umijesite rukama dok ne dobijete glatko tijesto.

Tijesto izvaljajte na tanko, izrežite u krug (ja sam koristila modle za raviole) i sredinu stavite punjenje od jabuka, vodom namažite rub pa preklopite. Dobiti ćete školjku ili jastučić. Ako ne koristite modle za raviole, rub spojite vilicom.

U široj dubokoj tavi zagrijte ulje (znat ćete da je dovoljno vruće kada, nakon što stavite drveni ražnjić u ulje, pored njega krenu mjehurići na površinu) pa krenite pržiti jastučiće dok ne porumene. Svega 2-3 min sa svake strane (ovisno kako debelo ste tijesto valjali).

Vadite ih ulja na ubruse da upiju višak masnoće. Možete ih posipati šećerom u prahu ili napraviti glazuru od šećera u prahu, meda i mlijeka.

Poslužite ih vruće uz sladoled od vanilije ili same. 

Potražite me na Facebooku: Bez muke do nauke!

Ana Zlodi




Povezani sadržaj