Kako život funkcionira

Objavljeno 30.05.2015.

Žena je ženi vuk!

Jeste li ikad čuli za sintagmu ''ženska solidarnost''? Naravno da niste, to ne postoji. Jednako kao što ne postoji ni potpuno čist, ogoljen i iskren žensko - ženski odnos. Ajmo brzo jedan pop kviz – nabrojite tri filma koji govore o ženskom prijateljstvu? Čim sam ovo napisala sam se i sama sjetila Thelme & Louise. Još koji? Jelda, nijedan. A muški? Puno filmova se bazira na tom muško-muškom love/hate prijateljstvu, ali poruka je da su oni tu jedan za drugog u nevolji. Žene su si ovo same složile.


Da mi je kuna za svaki put kad sam čula žene kako se više vole družiti s dečkima, imala bih pun novčanik. Jer su dečki toliko jednostavniji i ne tračaju. A jel, a ti nisi žena? Ili si ti baš ta posebna žena koja je drugačija? Mhm. A to da su dečki jednostvaniji i ne tračaju je smiješno. Pokažite mi jednostavnog muškarca i ja ću... hm, ne znam što ću. 

Uvijek sam se zalagala za ženska prijateljstva jer sam... pa prvenstveno naivna, ako uzmemo u obzir onu nepostojeću sintagmu s početka. Ali nekako sam razmišljala - pa živimo u muškom svijetu, neravnopravne smo s ''njima'' pa zašto se onda ne bismo držale skupa. Oh, u kojoj sam zabludi bila. 

U međuvremenu sam i počela raditi većinom sa ženama i svi moji pokušaji da održim to utopijsko vjerovanje o ženama kao solidarnim bićima s istim spolim su padali u vodu. Jup,potvrđeno, žene su grozne jedne prema drugoj. Nisu vučice, nego kuje! Zločeste su bez posebnog razloga i povoda. I to nema veze jesi li zgodnija/pametnija/sposobnija/bogatija od nje i imaš zgodnijeg/pametnijeg/sposobnijeg/bogatijeg muža od nje. Ne! Bez obzira na sve to si konkurencija. Neprijatelj. Iako ne znam protiv kakvih mračnih sila se borimo. Zaboga. 

Žene kaj vam je? Po čemu su frajeri bolji (khm, osim tog očitog razloga, prostakuše jedne)? Ona koja je s užitkom slušala priču o altenatoru, nogometu ili poslu nek digne ruku! A sad spusti ruku ti zaljubljena budalo! 

Pa ja imam frendicu kojoj sam do 2 ujutro plakala na telefon. Nijednom frajeru nisam plakala na telefon do 2 ujutro. Eventualno sam zbog frajera plakala do 2 ujutro. Imam frendicu koja je usred noći vozila po gradu da bi našle kiosk koji radi samo zbog kutije cigareta. Imam frendicu koja mi tu i tamo donese pokloničić tek tako, bez razloga. Imam i frendicu koja ispeče kolače i donese mi ih na kavu. Da, ja sam sretna osobica i hvalim se.  Ali hoću reći, pa kako da kraj takvih primjeraka govorim da se ''više volim družiti s dečkima jer su oni jednostavniji''. Znate kakvi organizmi su zapravo jednostavniji? Amebe recimo. Aha. 

Ne znam, meni su ljudi – ljudi. Dijelim ih na dobre i loše. Zanimljive i one koje ignoriram. Ružne i zgodne difovce. Ok, šalim se za ovo zadnje. Te podjele idu bez obzira na spol. Pa koliko ima napornih, neduhovitih muškaraca? Te osobine nisu predodređene za žene samo zato jer vam se ne sviđa njena boja kose. 

Ok, sad ću biti malo realna. Sve moje prijateljice su pametne, zgodne i zanimljive. Barem ću to uvijek reći bilo kojem muškarcu, a i ženama koje mi nisu simpatične samo da ih izludim. Kako bih ostala u duhu teme, dodat ću kako to govorim na glas, a u sebi si mislim ''s tim da sam ja najzgodnija, najpametnija i najduhovitija''. Šalim se. Ok, malo se i ne šalim. I ja sve te moje frendice volim, nekad više, nekad manje. Eto, priznajem. Idu mi nekad na živce, ne slušaju mi se uvijek analize i zaželim se jednostavnijih razgovora. E onda se odem družiti s ameb... ups, s muškarcem. I svi sretni. Nakon što odslušam priču o alternatoru, nogometu ili poslu opet nazovem frendicu da bi razglabale o bitnim stvarima – serijama!

Ne dijelim mudrosti ovim putem (hmmm, možda ipak malo), samo me intrigira tema. Jednom davno sam čula zanimljivu rečenicu koja kaže da je najveći sukob onaj između dvije lijepe žene. A-a, nije. Velik je konflikt i između dvije ružne žene. I debele. 

Završavam s mudrostima i apeliram na sve normalne žene da prigrle svoje prijateljice, one će biti tu i kad odu usputni frajeri, sadašnji i budući dečki te kad umru muževi. Ako zbog ničeg drugog zbog toga što žene duže žive! E bar smo ih u tome pobijedile! 

Martina Tupek




Povezani sadržaj








Kako život funkcionira je blog koji će vas uvesti u različite životne priče i sudbine. Moći ćete pročitati različite teme o tome kako se nositi i kako se suprotstaviti svemu što život sa sobom nosi. Život je jedan i treba ga živjeti punim plućima, a kako biste lakše kročili kroz njega zavirite u blog Kako život funkcionira.

Najčitanije

Popularno na blogu