Kako život funkcionira

Objavljeno 14.06.2015.

Vikni sebi u glavi: kajne štres!

Radila sam cijeli dan. Težak posao, reklo bi se – konobarenje u restoranu. Na stranu sve pozitivne strane tog posla, od druženja s kolegama, do bakšiša i komunikacije s različitim ljudima, to je posao koji te nemilosrdno prepušta kupanju u znoju, lošoj frizuri umotanoj u punžđu iz koje uvijek strše zakovrčani pramenovi i bolnim i natečenim nogama.


Kako se svaka žena osjeća nakon što po sparini i vrućini provede dan konobareći 8 sati? Znojno, umorno, smrdljivo i ljepljivo. A onda te dečko pozove na anti-stress terapiju u obliku jednog hladnog, osvježavajućeg pića na terasi divnog kafića uz more. Lipanjski večernji randevu. 

Ja naravno, želim vidjeti svog dečka, pogotovo jer radimo u suprotnim smjenama i rijetko kad imamo priliku opušteno uživati, ali kud me baš sad zvao na piće kad sam ovako nikakva? Nisam niti otuširana, ni sređena, ni mirisna ni našminkana. Pristajem na piće, i dok na kraju smjene u skučenom wc-u presvlačim bijelu košulju i crnu suknju u pamučnu crnu haljinicu, pogledam se u ogledalo i zakolutam očima. Hodajući zatim prema kafiću gdje me on već čekao, pogledam sve cure oko sebe, duge  kose, utegnute u ljetne haljinice, neke su već dobile i poprilično dobru ljetnu boju kože, smiju se, pijuckaju piće, a ja dolazim kao s bauštele. Tamo me čeka dečko, i kako mu se približavam osjetim njegov parfem, fino je odjeven s osmjehom na licu, sav prekrasan i svjež. Drago mu je što me vidi. 

Pročitaj još tekstova od blogerice Bernarde Sebe


I tu kreće katastrofa. Odjednom je moja glava postala arhiva svih članaka koje sam ikad pročitala u časopisima o tome kako žena uvijek treba paziti na svoj izgled, kako uvijek treba biti kao cvijet - mirisna i dotjerana, kako bi uvijek trebala biti privlačna svom dečku jer u protivnom dečkova pažnja lako odleprša na neke druge, malo pažljivije žene koje su, hvala Bogu na Murphyjevom zakonu, večeras opkolile cijeli grad. Gdje god pogledam guzice i sise. 

Pitam se zašto bi mene moj dečko uopće pogledao pokraj svih ovih krasotica. On me krene poljubiti ja se izmičem jer mislim da mi kosa smrdi po ulju iz friteze. On mi se približi ja se odmičem i počnem si snifati ispod pazuha i zamišljam male svinjice kao sa reklame iz Rexone. 

Na kraju se uhvatim da ne samo da nisam opuštena već sam pod dubokim stresom i jako sam razdržaljiva smišljajući u sebi sve moguće situacije u kojima bi on večeras moga doći na zaključak da sam naprosto odvratna. Dečko se malo vrijeđa zbog mog ponašanja i nije mu jasno zbog čega sam nervozna i zašto odbijam njegove znakove pažnje, a ja započnem monolog o tome kako on ništa ne shvaća i kako sam ja žena i da se moram osjećati voljeno i prekrasno i kako se trenutno ne osjećam tako. On zbunjen, ni kriv ni dužan.

Ženska psiha napada. E nećeš razbojniče.

Naime, ja sam sa svojim dečkom u vezi već dvije godine. Imali smo uspona i padova i dosada me već vidio u svim izdanjima, emocionalnim, psihičkim i fizičkim, i hvala Bogu na tome što je jer bi u protivnom već davno poludjela. I pitam se bi li on uopće primijetio moju lošu frizuru, nepostojanu šminku ili moju nedotjeranost. I čak i ako bi primijetio, zar bi mu bilo toliko stalo? Možda je jednostavno htio popiti piće sa mnom, vidjeti me, razgovarati o danu i našaliti, a ne očekivati da izađem s posla kao Kate Moss na pistu. Čovjek je razuman, zna kakav mi je posao i koliko je naporan.

Prema tome, sigurno je bolje biti smrdljiv, nedotjeran ali nasmijan i veseo, nego biti smrdljiv, nedotjeran a uz to i nadrkan i razdržaljiv. Na kraju uvijek ispadne da je privlačna cura ona s osmjehom na licu, a ne ona s oblekom na sebi.

Zašto se ne smijati? Zašto ne baciti šalu na svoj račun? Pa što ako si baš danas nedepilirana, imaš očajnu frizuru, grozno si odjevena, potpuno si bezvezna i ogulio ti se lak na noktima a baš si pazila da se to ne dogodi? Još uvijek imaš svoj smisao za humor, svoj šarm, svoj osmijeh koji nikada ne može zakazati i može te srediti u roku sekunde. Još uvijek se možeš pobrinuti da tvom dečku bude ugodno s tobom. Sigurno mu neće biti ugodno ako mu se izmičeš jer smatraš da si nedostojna njegove pažnje taj dan. Zato sam se ja prestala glupirati, nasmijala se od uha do uha, rekla dečku da mu dajem jedan smrdljivi radnički poljubac i ostatak večeri proveli smo smijući se dnevnim anegdotama i videima na Youtube-u. Kajne štres!

Ženo, kakva jesi da jesi, uvijek misli da si najbolja i drži se toga. Budi samouvjerena, osmjeh od uha do uha i budi sigurna da sve što te trenutno muči u toj ženskoj glavi nisu ništa više od gluposti koje samo žena može smisliti. Muškarci u većini slučajeva niti ne primjećuju pola toga od onoga što se nama čini kao katastrofa svjetskih razmjera.

I kad se uhvatiš da razmišljaš o ludostima kao ja danas, vikni sebi u glavi: kajne štres. To te mora nasmijati. E sad, lijepo zadrži taj osmjeh na licu i uživaj. Lijepa si, vjeruj mi. 

Bernarda Seba




Povezani sadržaj








Kako život funkcionira je blog koji će vas uvesti u različite životne priče i sudbine. Moći ćete pročitati različite teme o tome kako se nositi i kako se suprotstaviti svemu što život sa sobom nosi. Život je jedan i treba ga živjeti punim plućima, a kako biste lakše kročili kroz njega zavirite u blog Kako život funkcionira.

Popularno na blogu